Subscribe!

Zelf Kombucha maken met essentiële oliën

Supermakkelijk, gezond en voordelig om je eigen kombucha te maken. Wanneer je van kombucha houdt en je vindt het leuk om zelf dingen te maken, dan is het zeker aan te raden om dit eens uit te proberen. Bovendien heeft het een ondersteunend effect op je darmflora en immuunsysteem, ondersteunt het de lever, bevat het enzymen, vitamine B, glucosamine en antioxidanten. Wat ook leuk is, is dat je met essentiële oliën je zelfgemaakte kombucha nog een lekker smaakje kunt geven.



Goed om te weten
Om kombucha te maken heb je een grote glazen pot nodig. Hierin gaat de kombucha-zwam (Scoby genoemd) en een mengsel van thee en suiker. De thee is gemaakt van groene of zwarte thee. De theïne van de thee plus de suiker is de voeding voor de zwam en gaat zorgen voor het fermentatie-proces. Na het fermentatieproces is de suiker omgezet, dus je hoeft niet bang te zijn dat je teveel suiker gaat binnenkrijgen. Verder is het belangrijk dat de pot op een warme plek staat (ca. 20 graden) en niet in de volle zon. Op de vensterbank met een verwarming eronder is een goede plek wat warmte betreft, vooral in de winter. Er zijn ook speciale verwarmingsplaatjes te koop hiervoor. Wat je nog meer nodig hebt zijn glazen flessen om de gefermenteerde kombucha in te doen, zodat je in de pot weer een nieuwe kombucha kan brouwen. Handig is dus om te weten hoeveel je ongeveer drinkt in de tijd dat de volgende kombucha klaar is. Is dit 2 liter dan heb je een 2 liter pot nodig en kun je per keer 2 liter maken.


Wat heb je nodig
Een pot van een aantal liter. Ik heb er 2 van 3 liter, ze hebben een kraantje wat het heel makkelijk maakt tussendoor even te proeven en ook met het aftappen. Deze komt van de Xenos (rond de €7,-)
Een kombucha zwam (scoby) te koop o.a. bij de Ekoplaza, maar ik heb er 1 van een vriendin gekregen. Je hebt ook wat van de originele vloeistof nodig of appelazijn (niet gepasteuriseerd). Het is leuk om weg te geven, Je zwam maakt namelijk weer kleine zwam aan die je kunt doorgeven. Je kunt ze ook invriezen voor later gebruik. Gebruik je ze niet, dan doe je ze in de compostbak.
Groene of zwarte thee (5 gram per liter)
Biologische suiker (100 gram per liter)
Katoenen doek of keukenpapier en elastiek (om de pot af te sluiten tegen vuil, maar niet luchtdicht)
Glazen flessen, liefst beugelflessen, om te vullen. Deze zijn van de Action rond de €2,-.


1e en 2e fermentatie
Kook gefilterd water in een pan. Zet de pan van het vuur en doe er groene thee in en suiker. Goed doorroeren en laten afkoelen tot kamertemperatuur. Giet het in de pot en doe de kombucha zwam met de vloeistof er in. Sluit de pot af met een doek (katoenen zakdoek of schoon keukenpapier) en een elastiek, het moet luchtdoorlaatbaar zijn. Dan is het een kwestie van wachten. Het duurt gemiddeld 10 dagen, afhankelijk van hoe warm het is. Dat betekent dat het bij warm weer binnen 5 dagen klaar kan zijn. Dus tussentijds proeven is belangrijk. Het moet niet te zoet meer smaken, maar lekker friszuur. Smaakt het heel erg naar azijn dan is dit te lang, maar de smaak kun je nog veranderen in de 2e fermentatie. Dit noemen we de 1e fermentatie.

Tap de kombucha af in de glazen beugelflessen en laat 10% vocht in de pot zitten voor de volgende fermentatie. Wil je gelijk nieuwe kombucha maken, voeg dan weer nieuwe thee met suiker toe zoals hierboven staat. Anders kun je de pot met een klein laagje van het vocht in de koelkast zetten totdat je nieuwe wilt maken.

Je kunt de kombucha in de beugelfles nogmaals laten fermenteren door een scheut vruchtensap toe te voegen, je krijgt dan ook wat meer prik. Diverse combi's van vruchtensap is mogelijk, zorg dat er geen pulp inzit. Door het zoet van de vruchtensap, krijg je een 2e fermentatie en ook wat meer prik in je drankje. Laat het 1-2 dagen staan in de koelkast zodat het meeste suiker is opgenomen. Je kunt ook stukjes gember en citroen of essentiële olien toevoegen. Ook gedroogde kruiden en bloemen is mogelijk. Maak het naar jouw smaak. Zet ze lekker koud in de koelkast (dit vertraagt ook de fermentatie). Vul de flessen niet tot het randje en staan ze langer, onlucht ze dan even. Door de fermentatie en toevoeging van vruchtensap (meer suiker) kan er wat druk ontstaan.

Essentiële oliën
Alle citrus olien zijn heerlijk in de kombucha, maar denk ook eens aan gember olie. Mijn favoriet is Lemon met Ginger of alleen met Grapefruit. Probeer uit wat jouw favorieten zijn. Ik hoor graag jouw combinatie. Ik gebruik de olies van dōTERRA, want die zijn geschikt voor intern gebruik, puur natuur en veilig.

Het is een leerproces
In het begin voelt het als veel werk, maar hoe vaker je het doet en leert des te sneller je het maakt. Je leert wat jouw smaak is en hoe lang het moet fermenteren. Nadat je het een paar keer hebt gemaakt, krijg je de smaak letterlijk en figuurlijk te pakken. Experimenteer met smaken toevoegen in de 2e fermentatie. Supergoed drankje om te serveren of om kado te geven.

Goede sites met meer info:
Heb je vragen stel ze onder deze blog, ik beantwoord ze graag.

Hoe kan ik beginnen?
Bestel essentiële oliën voor je kombucha via deze link: http://mydoterra.com/mariankoster, klik op "shop" voor een eenmalige bestelling of op "join" om je als klant te registreren en een jaar lang 25% korting te ontvangen (korting gaat direct in). Tijdens het bestellen zul je mijn naam tegenkomen, ik krijg een kleine commissie. Wanneer je via deze link heb besteld en je pakje hebt ontvangen (joepie!), ten eerste gefeliciteerd met jouw investering in je welzijn en ten tweede stuur mij een email marian@jouwaromacoach.nl en we maken een afspraak (live of online) voor een gratis aroma-consult over hoe jij het beste je oliën kunt inzetten!
Gan naar https://www.jouwaromacoach.nl/bestel-olien/ voor een uitgebreide beschrijving over online bestellen. Lukt het niet, neem dan contact met me op dan geef ik jou een helpende hand.

Vind je het leuk om mijn blogs te lezen? Abonneer je dan, dit motiveert mij weer om verder te schrijven.
Klik op de "Subscribe" knop (scroll naar boven, rechts bovenin de pagina), dan ontvang je een melding bij iedere nieuwe blog.

Comments (0)

No comments yet.

Leave a comment