Subscribe!

De overgang - de minder leuke kanten

Dit is zo’n verhaal dat even moest broeien. Eerst de vraag: zal ik het schrijven? En daarna: hoe ga ik het schrijven? De reden waarom ik deze heel persoonlijke blog wil schrijven is omdat er niet zo heel veel over te vinden is op internet, tenminste weinig persoonlijke verhalen waar je dan ook nog wat aan hebt. Dus daarom schrijf ik het, want ik weet dat als je er middenin zit, je dit zoooo nodig hebt. Daar gaat-ie dan, volgens mij wordt het een lang verhaal:


Ik ben nu 52 jaar oud en “ze” zeggen dat de overgang al jaren daarvoor start maar je merkt er dan niet zo heel veel van. Dat klopt, dat kan ik terugkijkend ook beamen, mijn cyclus was tot 2 jaar geleden nog zeer regelmatig en ik had weinig last van PMS of wat dan ook. Wel als tiener heb ik behoorlijk veel last gehad van kramp en algeheel slecht voelen, daarom mocht ik ook al vrij snel aan de pil. Dat deed ik gewoon, dacht niet aan gevolgen. Volgens mij doen weinig mensen dat, het is zoiets “normaals”, de pil. En toch staat er in de bijsluiter dat er wel wat risico’s aan kleven, eerlijk gezegd was ik daar toen niet mee bezig. Helaas kreeg ik de harde confrontatie van die bijsluiter toen ik trombose kreeg met een longembolie toen ik 33 jaar was. Boem. Mijn leven stond ineens stil.

Een keerpunt in mijn leven want ik mocht geen hormonen meer nemen de rest van mijn leven, maar ik ging vanaf toen ook steeds bewuster leven. In een sneltreinvaart slurpte ik alle kennis op en begon me meer en meer te verdiepen in natuurlijke oplossingen. Ik voelde me later wel blij dan ik geen hormonen meer nam. Ik voelde me veel meer in de flow van vrouw-zijn. De natuur zal het ook niet voor niets zo hebben bedacht. Het schijnt energetisch ook helemaal niet goed te zijn, in de lijn van alcohol, drugs, medicijnen… geeft allemaal zwarte energie en maakt dat je connectie met spirit minder diep is. Ik stopte ook met een BH dragen trouwens (tja als we toch bezig zijn), de fabel dat je anders hangborsten krijgt is eigenlijk andersom. Heb je een tijd geen BH gedragen dan lukt het je nog geen 5 minuten om er een te dragen, ha! dat zegt al genoeg toch? Net als menstruaties ontgiftend zijn, werkt dat ook zo voor vrije borsten wanneer ze kunnen bewegen, er zitten zoveel lymfeklieren daar. Ik heb in ieder geval geen last van cystes (of pijnlijke borsten).


Fast forward naar nu. Mijn overgangsklachten zijn zo intens, waarom dat zo is weet ik eigenlijk niet. Het voelt wel als een voorbereiding en afsluiting (ik heb ook best een intens leven gehad). Het begon in 2020 met migraines. Die liepen gelijk met mijn menstruaties. Ik kreeg ze iedere maand een paar dagen en soms 2 keer per maand, dus ook met de eisprong. Ze werden ook steeds heftiger. Voor iemand zoals ik die zelden hoofdpijn heeft gehad, had ik het gevoel dat ik in de hel belandde. Wanneer je een migraine hebt, kun je gewoon niets anders. Er is totaal geen ruimte voor iets anders. Eind 2020 begon ook mijn cyclus onregelmatiger te worden. Ik kreeg ook andere klachten. Irritaties, warmte-aanvallen, haaruitval, vermoeidheid, verzuurde spieren, slecht slapen, hartkloppingen, onrustige benen en oja, gewichtstoename!! Ongelooflijk, het vloog er aan, terwijl ik zoooo regelmatig was. In totaal ben ik in 2 jaar tijd 15 kilo aangekomen, terwijl ik op mijn voeding lette!!

Ik som het allemaal maar even snel op in 1 alinea, maar ik weet ook hoe het voelt, wanneer je hier doorheen gaat. En ja ik heb een heleboel ondernomen, bio-resonantie, supplementen, kruiden, acupunctuur en Chinese kruiden, huisartsen-afspraken en onderzoeken op het ziekenhuis en bloedonderzoek. En ja het kan nog erger. In 2021 kreeg ik zeer heftige bloedingen, ongelooflijk, ik werd ook gelijk heel ongerust. Is dit normaal? Ik kende geen vrouwen in mijn omgeving met hetzelfde. Ik vertel het maar zoals het is, er zaten veel stolsels in en het voelde alsof het liters bloed waren (dat was natuurlijk niet zo). Maandverband en tampons waren niet om aan te slepen. Slapen was een kwelling, want je voelde het gewoon stromen. Wanneer de stolsels loskwamen, ging dat gepaard met veel krampen. De periodes met bloedingen werden steeds langer en zonder bloeding steeds korter. Een ruime maand bloeden om dan maar twee weken bij te kunnen komen. En dan nog in combinatie met migraines. De migraines werden wel wat minder intens.


En die vervelende situaties dat je een afspraak hebt en voelt dat het aan het overstromen is. Ja daar heb ik er een paar van gehad. Je blijft er wel meer door thuis, maar ja dat moesten we toch al! Die bloedingen voelen echt niet fijn, de krampen, de emoties, ja depressief voel je je er van. Ik werd ook minder sociaal, zocht minder contact, ook op social media. Het viel misschien minder op door de toestand in de wereld, maar dat had bij mij toch meer met de overgang te maken. Hieronder in mijn lijstje vind je een link naar een goed artikel over het waarom van zware bloedingen. Het is duidelijk dat je hele leven ontregeld raakt met jou als zeer ontregeld middelpunt.

Dus maar weer naar de huisarts, dit keer een vrouwelijke huisarts (fijn), ze bleek er zelf ook last van te hebben gehad. “Gieten” noemde ze dat. Bleh, wat een naar woord. Ja, dan maar een onderzoek bij de gynaecoloog. Dit was eigenlijk wat ik niet wilde, want ik wil het zo natuurlijk mogelijk. Ik heb het uitgesteld, maar omdat ik verder weinig informatie had over hoe dit verder zou gaan en wat de oorzaak is, gaf ik toe. Ik moet zeggen dat het wel fijn is om te weten dat ik geen vleesbomen of poliepen had. Alleen verdikt baarmoederslijmvlies. Ook bij de gynaecoloog geen praatje waardoor je je rustiger gaat voelen, ik vroeg veel, maar kreeg weinig duidelijkheid. Behalve dat zichtbaar was dat mijn eierstokken aan het krimpen waren en mijn opties: zoals verder onderzoek, een spiraaltje (??) of wegbranden van het slijmvlies. Daar zat ik echt niet op te wachten.

Ondertussen was ik een maand voor het onderzoek gestart met een natuurlijke progesteroncrème. Daarna heb ik diezelfde crème met toevoeging van oestrogeen besteld. Het heeft even nodig, een maand of 2/3. Maar na 1 week merkte ik al het een en ander. Ten eerste dat ik dieper ging slapen, wauw! Uitgerust wakker worden dus. Onrustige benen verdwenen, geen haaruitval meer, begon me energieker te voelen. Al die “kleine” klachtjes werden minder. Ondertussen zat ik in mijn langste bloeding ooit, al meer dan 2 maanden. Op het moment van schrijven ben ik net 4 dagen geleden gestopt met bloeden (wat een opluchting) en ik voel me redelijk in balans. Ik ben nu 2 maanden aan het smeren met de crème, dit zou zo maar dé succesformule kunnen zijn.


Ik hoop het zo, ik heb dit jaar zin om eens lekker bij te komen, en tegelijkertijd weer nieuwe inspiratie te laten stromen. Wat heb ik het geluk met mijn werk (dōTERRA), ik heb de afgelopen 2 jaar weinig gewerkt en toch verdiend (echt fijn zo’n passief inkomen), maar ik wil wel weer aan de slag, want ik krijg er voldoening uit en mijn bedrijf was nog niet helemaal solide. Maar dat ik de tijd kon nemen om me aan die overgang over te geven en alles te voelen, hoe intens ook, was een bijzonder geschenk. Net als de plek waar ik part-time verblijf op het platteland, die ik in mijn ellende gemanifesteerd heb omdat ik dit gewoon nodig heb. Ja, dus de dingen hebben een zilveren randje.

Ik heb geen idee hoe het nu verder gaat met mij, hoe “ver” ik ben in het proces. Mijn intuïtie zegt dat ik er bijna doorheen ben. Dat is ook hoe ik het het liefst wil doen. Gewoon er doorheen gaan. Alles voelen. Geen kunstgrepen in het ziekenhuis, ik lees dat dit helemaal niet heeft geholpen bij veel vrouwen, dus daar ga ik mijn hoop ook niet op vestigen. Veel rust heb ik gevonden in het begrijpen, het goed voelen, emotionele shit opruimen en ook door ervaringsverhalen (waar er zeer weinig van zijn) te lezen. Dus daarmee hoop ik een bijdrage te kunnen leveren en dat jij weet dat je niet de enige bent. Doe waar jij je het beste bij voelt.

Toevoeging op 18 maart: met de natuurlijke hormooncrème moet je ook stopdagen hebben, voor mij 5 dagen. Onlangs voor de eerste keer gedaan. De 1e dag gebeurde er niets, de 2e dag lichte migraine, 3e dag begon een bloeding. Raar dat je dan gelijk weer zo schrikt, maar na slechts 1 week niet bloeden na 2,5 maand constant is dat misschien niet raar. Ik ben gelijk weer begonnen met smeren. De bloeding bleef licht en was met 6 dagen weer weg. Ik ben ook begonnen met het essentiële olie supplement DDR Prime, ik zal hier nog een apart blog over schrijven, maar de emotionele betekenis van Transformatie leek me toepasselijk. Maar ik merk dat het ook heel kalmerend werkt, ik blijf hier een tijdje mee doorgaan namelijk herstellen is wat ik nodig heb.


Hieronder een lijstje, met tips en adviezen. Ik hoop echt dat je er wat aan hebt en als je aanvullingen hebt en ervaringen, deel alsjeblieft, deel!
  • Probeer goed te voelen, waar jij behoefte aan hebt. Neem tijd, neem rust en voel je er niet schuldig over. Investeer in coaching en opruimen van emotionele ballast.
  • Ga eens voor de menstruatie cup. Die heb ik later pas ontdekt en dat heeft mijn stress zeker verminderd. Het is even 2 daagjes onhandig knoeien, maar je krijgt snel handigheid. Er kan veel meer in een cup dan in 1 supertampon. Plus de cup kan ’s nachts ook in. Het scheelt ook veel tampons en tampons zijn niet zo fijn voor je vagina bij langdurig gebruik.
  • Ondersteuning met essentiële oliën: vooral emotioneel zijn ze een lifesaver. De Clary Calm gebruik ik de hele dag door. Ginger (gember) op mijn buik bij krampen en Copaiba en Marjoram in een veggie cap (5 druppels ieder) bij heftige krampen. En de Phytoestrogeen gebruik ik 1 per dag. In de creme zit ook een oestrogeen bron, maar die is van rode klaver, de capsules hebben soja als basis. Zo heb ik beide. Serenity softgels die helpen me altijd bij de stress om te gaan slapen en te kunnen inslapen.
  • Zorg dat je goede basis supplementen hebt (Life Long Vitality van doTERRA gebruik ik), die vul ik aan met vit. D3, B12 en Magnesium.
  • Neem een ijzer supplement wanneer je zware bloedingen hebt. Deze gebruik ik: Vitakruid IJzer bisglycinaat complex (je gebruikt deze om de dag).
  • Natuurlijke progesteron creme. Daar ga ik nu heel goed op. Ik hoop dat dit doorzet. Ik gebruik het merk Organic Excellence. Bestellen kun je via deze website www.optimaalgezond.com en hier staat ook informatie op. 
  • Dit artikel vertelt heel duidelijk waarom bloedingen zwaar kunnen zijn: www.estrocare.nl/ons-blog/zware-menstruatie-overgang/

Hoe kan ik beginnen?
Wil jij ontdekken wat essentiële oliën voor jou kunnen betekenen? Direct bestellen kan via deze link: http://mydoterra.com/mariankoster, klik op "shop" voor een eenmalige bestelling of op "join" om je als klant te registreren en een jaar lang 25% korting te ontvangen (korting gaat direct in). Tijdens het bestellen zul je mijn naam tegenkomen, ik krijg een kleine commissie. Wanneer je via deze link heb besteld en je pakje hebt ontvangen (joepie!), ten eerste gefeliciteerd met jouw investering in je welzijn en ten tweede stuur mij een email marian@jouwaromacoach.nl, het lijkt me leuk kennis met je te maken.
Gan naar https://www.jouwaromacoach.nl/bestel-olien/ voor een uitgebreide beschrijving over online bestellen. Lukt het niet, neem dan contact met me op dan geef ik jou een helpende hand.

Vind je het leuk om mijn blogs te lezen? Je helpt mij door: 
Te reageren onder mijn blog
Te abonneren op mijn blog, dit motiveert mij weer om verder te schrijven. Klik op de "Subscribe" knop bovenaan.

Comments (2)

Reply

mariel van schuppen

Mar 04, 2022 01:41 AM CEST

hoi Marian, ik heb net als jij veel last van migraines en onrust en slles wat overgang kan betekenen gehad! Wat heerlijk dat jij er zo open over schrijft..geweldig??? Ik ga je volgen!due clary calm is mijn vriend!

Reply

Marian Koster

Mar 18, 2022 12:07 PM CEST

Hi Mariel, dank voor je reactie. Je schrijft "gehad" dus je hebt het nu niet meer? Nog tips of adviezen?

Leave a comment