Subscribe!

De invloed van stress

Stress is een woord dat we veel gebruiken, meestal om iets onprettigs aan te duiden. Dit geeft me stress of ik voel me gestresst. Gevoelens van stress kunnen diverse oorzaken hebben. Het kan iets zijn van vroeger, iets ouds dat weer opnieuw herinnerd ofwel getriggerd wordt. Het kan ook een nieuwe gebeurtenis zijn. Stress kan schade geven aan je lichaam en geest als het zich vastzet of vaak voorkomt.

foto: Mariëlle Schenk

Het is maar een klein woord, maar er zijn al vele boeken over geschreven. Het kan iets kleins aanduiden of iets heel groots of traumatisch. Een zo'n woordje maar met het vermogen tot een grote impact. Stress kan een sneeuwbaleffect veroorzaken, iets kleins kan uitmonden tot iets groots. Stress kan zich verbinden met emoties, herinneringen van woorden, personen, beelden, geur en kleur. Hierdoor kan dus door een fragment te ervaren weer in volle kracht een stressvolle gebeurtenis oproepen.

Wanneer we opgroeien wordt er niet zoveel aandacht besteed aan stress en hoe we daar mee om kunnen gaan. Meestal gaan we op zoek naar heling van klachten als er al iets is gebeurt, een kleinere groep mensen zoekt in de "alternatieve geneeswijzen en coaching"  en anderen blijven (helaas) steken in regulier medicijngebruik. Helaas is mijn persoonlijke mening, maar ook ervaring, hoewel het soms misschien moet, heeft het meer bijwerkingen dan je lief hebt. Vaak is het ook een gebrek aan andere (natuurlijke) middelen en een gebrek aan het begrijpen van de klacht. Zouden we hierin als mensen meer onderlegd zijn, zal medicatie vaak niet nodig zijn.

Het is ook vooral in de alternatieve richting dat het effect van stress gezien wordt als bron-veroorzaker van ziekte en blokkades oplevert in het fysieke, geestelijke en spirituele systeem. Hier wordt het holistische principe omarmt, dat alles met elkaar in verbinding staat en dus effect heeft op elkaar. Toen ik dit leerde (ook pas toen ik 35 was) klonk dit zo logisch en werd dit ondersteund door eigen ervaringen in mijn pad naar heling en persoonlijke ontwikkeling. 

Het helen van (jeugd) trauma's en beperkende overtuigingen kan zoveel stressvermindering in je huidige leven geven dat het gewoon een investering is in de kwaliteit van je leven. Ik wil ook nog graag een blog schrijven over mijn ervaring met familie-opstellingen en de wonderbaarlijke resultaten. 


Ook nieuwe situaties kunnen onverwacht veel stress geven. Dat was voor mij het geval toen ik in de transitieperiode kwam die pre-menopauze heet. Ik ben hierin al twee in onderweg met zeer stressvolle klachten zoals migraines en zeer hevige menstruaties. Buiten de fysieke klachten die dit geeft is de impact op emoties en energie nog vele malen meer. Het gevoel continue onderuit gehaald te worden en weer op te moeten krabbelen en wanneer je staat weer onderuit gaat. Na 1 jaar was ik al gesloopt, toen volgde nog een 2e jaar. Het was in het 2e jaar dat ik steeds meer mijn innerlijke demonen en overtuigingen tegenkwam. Door huisartsen word je steeds naar huis gestuurd "er is niets mis met je", "het is normaal dat dit gebeurt".

Door dieper naar binnen te gaan, overtuigingen los te laten wat je allemaal eigenlijk moet doen van jezelf in plaats van op bed liggen (lees ook mijn blog over mijn Soul Voice sessie) en mijn dierbare oliën, voelt het alsof ik nu in rustiger vaarwater kom. Ik heb ook pas het laatste half jaar veel beter en gerichter essentiële olien ingezet. Dat klinkt wellicht raar, aangezien het mijn beroep is, maar ja dit is ook weer een mooi proces geweest. Terwijl ik deze blog schrijf, voel ik alweer zoveel andere onderwerpen voor nieuwe blogs, zoals recepten die ik zelf heb ontwikkeld bij zware menstruaties en supplementen die goed werkten.

Naast dat de Clary Calm blend mijn grote vriendin was, gaven ook Ginger (op mijn buik) en capsules met Frankincense en Marjoram (migraine) enorme verlichting. Pure Lavendel opsnuiven zorgde ervoor dat alle zwaarte naar beneden zakte en Air soms dagenlang gebruiken om meer ruimte te geven aan het uiten van emoties en verdriet.

Vergeet vooral niet alle citrus oliën die je stemming weer positief maakt en meer blijdschap en creativiteit geeft. Een mooie oefening met oliën is ankeren. Zet je favoriete citrus olie bij je neer of neem de Wild Orange. Denk aan een hele positieve gebeurtenis die je het meest laat sprankelen. Zodra je vervuld bent met die herinnering en je heerlijk voelt, ruik je bewust aan de olie. Doe een paar druppels in je handpalmen, wrijf ze samen en vorm een kommetje. Breng dit naar je neus en inhaleer. Herhaal deze oefening iedere dag gedurende een week. Zo veranker je een geur met een positieve gebeurtenis. 
Hoe zet je dit nu in? Iedere keer wanneer je iets vervelends meemaakt en het blijft te lang "hangen" ruik aan deze geur. Voel je je niet zo prettig en heb je behoefte aan een boost, ruik aan deze geur. Deze oefening kun je ook goed doen met kinderen en kan fantastisch werken. Bijvoorbeeld wanneer ze iets hebben gedurft wat moeilijk was, breng de herinnering naar boven en ruik aan een citrus geur. Doe het een paar keer zodat het verankert is. Wanneer het kind weer een uitdaging tegenkomt, zal het ruiken aan de geur stressvermindering geven.

Calm & Harmony kit

Klik op de "Subscribe" knop (scroll naar boven, rechts bovenin de pagina), dan ontvang je een melding bij iedere nieuwe blog.

Bestel essentiële oliën via deze link: http://mydoterra.com/mariankoster, klik op "shop" voor een eenmalige bestelling of op "join" om je als klant te registreren en een jaar lang 25% korting te ontvangen (korting gaat direct in). Tijdens het bestellen zul je mijn naam tegenkomen, ik krijg een kleine commissie. Wanneer je via deze link heb besteld en je pakje hebt ontvangen (joepie!), ten eerste gefeliciteerd met jouw investering in je welzijn en ten tweede stuur mij een email marian@jouwaromacoach.nl en we maken een afspraak (live of online) voor een gratis aroma-consult over hoe jij het beste je oliën kunt inzetten!

Comments (0)

No comments yet.

Leave a comment